, Greșeala la zi
Dacă citiți o cerere, veți afla multe despre mentalitatea noastră. Dincolo de regulile pe care trebuie să le cunoști (formula de început, de încheiere, formulele tipice – subsemnatul,….- locul semnăturii și al datei, limbajul, corectitudinea gramaticală etc.,atunci când ne adresăm unui director, ministru, cu alte cuvinte, unui funcționar, simțim nevoia să-i câștigăm bunăvoința printr-un limbaj reverențios.
Trebuie să știm că respectivul – director, ministru, președinte – se află în slujba noastră și el ne servește pe noi. Nu ne face o favoare că aprobă cererea sau, nu pentru că nu am folosit „stimate” , „cu mulțumiri” etc., cerea noastră nu a fost aprobată.
Deci scriem numai „Domnule Director / Doamnă Directoare, Ministru, Președinte,” etc. și eliminăm pentru totdeauna „cu mulțumiri” sau mai știu eu ce formulă considerată infailibilă pentru câștigarea bunăvoinței.
Și o observație: scriem cu litere mari numele funcției, prin tradiție, în formula de adresare într-o cerere. Substantivele respective sunt comune. De exemplu: „I-am luat un interviu ministrului Culturii.”
Scrierea corectă a unei cereri FACE BINE LA LIMBĂ! ȘI LA DEMNITATE!
Gabriela Moraru