Greșeala la zi
„Femeile au fost tratate egale cu bărbații.”(Daniel Breaz, tânăr politician PSD, 05.03.2018, B1)
Confuzia dintre adverb și adjectiv este o boală cronică și, judecând după vârsta celui care s-a exprimat așa, este transmisibilă.
Diferențele dintre cele două părți de vorbire sunt ușor de ținut minte, de conștientizat când ai trecut prin școală, ești, carevasăzică, un adult care a devenit și persoană publică și vorbește națiunii. Și mai putem trage o concluzie a persistenței acestui tip de greșeală: declinul în care se află școala românească.
Adjectivul este o parte de vorbire flexibilă, își schimbă forma în funcție de genul, numărul și cazul substantivului pe care îl determină. Adverbul este o parte de vorbire neflexibilă, are o singură formă, determină un verb, un adjectiv sau un alt adverb.
Să comparăm:
I-am oferit unei fete frumoase un buchet de ghiocei.
Un băiat frumos a cântat la chitară. (adjective)
Băiatul a cântat frumos. (adverb)
Am folosit același cuvânt în exemple pentru că unele adjective își pot schimba categoria gramaticală: aici, adjectivul a devenit adverb și preia toate caracteristicile acestei părți de vorbire.
Să corectăm zicerea de la care am început:
„Femeile au fost tratate egal cu bărbații.”
Doamnelor și domnișoarelor, vă doresc o primăvară frumoasă și un partener care să se exprime corect și expresiv în limba română!
Gabriela Moraru