Fără categorie

ȘCOALA DE DUMINICĂ

„ -Băiete, (a vrea, condițional-optativ, prezent, persoana I, singular) acum (a fi, conjunctiv prezent, persoana a II-a, singular)) atent, fiindcă de la capătul (strada, singular, genitiv) vei putea vedea acele clădiri de (care, genitiv) arhitectură suntem (mândru, plural, masculin).”

Aceasta este una dintre cerințele de la examenul absolvenților de clasa a VIII-a din această vară, cărora li s-a cerut să scrie enunțul respectând indicațiile.

E limpede că, fără să ai cunoștințe de limba română (gramatică!) nu poți rezolva corect exercițiul!

Condiționalul-optativ este modul care exprimă o dorință (Aș mânca o înghețată!) și se formează cu ajutorul auxiliarului „a avea”: aș, ai, ar, am, ați, ar vrea. Simplu! Forma cerută este aș vrea!

Mai departe! Verbul „a fi” trebuie pus la conjunctiv prezent, persoana a II-a, singular. Aici ai și o problemă de ortografie.

Îți amintesc: verbul „a fi” se scrie cu un singur „i” la infinitiv prezent – a fi ,infinitiv perfect – a fi fost, viitor – voi fi, conjunctiv perfect – să fi fost, condițional-optativ – aș fi. aș fi fost, imperativ negativ – nu fi!

Scrii cu doi „i” la conjunctiv prezent, persoana a II-a, singular– să fii, gerunziu – fiind, imperativ afirmativ – fii!

Carevasăzică, forma cerută în enunț este să fii.

Genitivul substantivelor feminine necesită puțintică atenție. În general, regula este: iau forma de plural a substantivului și pun, dacă se cere, articolul hotărât. În cazul nostru: stradă – străzi – străzii.

Acum e acum pentru că apare pronumele și adjecticul pronominal relativ „care”.Cu cine se face acordul.

Fii atent (ă)! Ai două substantive -„clădiri” și „arhitectură”. Relativul „care” precedat de articolul genitival „al, a, ai ale”face acordul în felul următor: articolul se scordă cu substantivul de după el, iar relativul cu cel din fața lui: a (arhitectură) căror (clădiri).

Ultima cerință vizează un adjectiv care se termină în -u : mândru. Și o problemă de ortografi: scriu cu un „i” sau cu doi „i” la masculin plural?

Este o problemă comună a substantivelor și adjectivelor terminate în -u sau -iu, masculine și neutre. Scriu cu un „i”la plural și cu doi „i” când termenii sunt atrticulați hotărât: negru – negri, negrii (nori).

Forma cerută este măndri.

Rescriu enunțul rezolvat

„-Băiete, aș vrea acum să fii atent, fiindcă de la capătul străzii vei putea vedea acele clădiri de a căror arhitectură suntem mândri.”

După cum vezi, gramatica FACE BINE LA LIMBĂ! Și la notă!

Gabriela Moraru

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s