Un cititor de-ai blogului meu mă anunță că el consideră că „an de zile” nu este un pleonasm. Argumentul este că se spune ani-lumină (scris fără cratimă).
Două observații.
Prima, generală: un anumit aspect dintr-un domeniu științific se discută folosind argumente din acel domeniu.
A doua, tot generală: fiecare dintre noi trebuie să respecte legile sau regurile, chiar dacă nu ne plac. Democrația înseamnă că minoritatea se supune majorității, nu invers!
Substantivul compus „an-lumină”/ „ani-lumină” nu este același lucru cu sintagma „ani de zile. Primul este un cuvânt, în al doilea caz avem o îmbinare de cuvinte care este pleonastică pentru că este evident că anii sunt formați din zile.
Cuvântul „an-lumină” îmi aduce aminte de versurile eminesciene:
„La steaua care-a răsărit / E-o cale-atât de lungă, / Că mii de ani i-au trebuit / Luminii să ne-ajungă.” (Mihai Eminescu, „La steau”)
Pleonasmul NU FACE BINE LA LIMBĂ! Poezia face bine la suflet!
Gabriela Moraru
Bună dimineața! Construcțiile discutate sunt pleonastice. Lucrările de specialitate admit că sintagma „ani de zile” poate fi”acceptabilă” numai dacă se insistă asupra duratei. De exemplu: Locuiesc la țară de ani de zile. Eu le-aș evita.
Numai bine!
Gabriela Moraru
ApreciazăApreciază
Bună dimineața! Construcțiile discutate sunt pleonastice. Lucrările de specialitate admit că sintagma „ani de zile” poate fi”acceptabilă” numai dacă se insistă asupra durat
ApreciazăApreciază
regurile
ApreciazăApreciază