Anacolut

Anacolutul este vedeta!

Greșeala la zi
„Cum o să votezi nu prim-ministru care nimeni nu a spus că o să-l voteze.”(Marcel Ciolacu, conferință de presă, 10.02.2020)
Trebuie să vă spun că domnul Ciolacu n-a ratat niciun tip de greșeală în răspunsurile pe care le-a dat jurnaliștilor. N-am reușit să notez, dar am să vă spun ce greșeli au apărut.
Cea din enunțul reprodus este un anacolut. Este o greșeală care spune mult despre frânturile de logică care se reflectă în limbajul folosit de președintele Camerei Deputaților.
Domnul în cauză a pornit enunțul „ cum o să votezi un prim-ministru” și a reluat substantivul „prim-ministru” prin pronumele relativ-interogativ „care” pe care l-a pus în cazul nominativ. Ca să fie corect, continuarea trebuia să fie „care nu va fi votat de nimeni?”, „care” fiind subiect.
Dar nu, domnul în cauză a continuat cu un alt cuvânt tot în nominativ cu funcția de subiect „nimeni” și, iată, două subiecte care nu sunt multiple în aceeași propoziție. Unde e greșeala? Pronumele interogativ-relativ are în propoziție funcția de complement indirect în acuzativ și trebuie să fie precedat de o prepoziție: „despre care”.
Așadar, corect este: „Cum o să votezi un prim-ministru despre care nimeni nu a spus că o să-l voteze?”
(Va urma)
Anacolutul NU FACE BINE LA LIMBĂ!
Gabriela Moraru

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s