Pastila de literatură

Textul argumentativ

PASTILA DE LITERATURĂ

La examenul de bacalaureat, la subiectul I B, se cere redactarea unui text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă, de exemplu „a învăța un sport este dificil sau nu(…)”pornind de la un fragment din „Jurnal 1935 – 1944” al scriitorului interbelic Mihail Sebastian.
Se cere așadar să scrii un text argumentativ.
Vă amintesc, pe scurt, structura unui text argumentativ:
1.ipoteza
2.două argumente
3.concluzia
Ce ipoteză ai în cazul cerinței date? Este dificil sau nu să înveți un sport?
Să zicem că tu ești de părere că este dificil. Asta este ipoteza ta.
Apoi trebuie să formulezi două argumente pe care să le susții cu exemple pe care le poți găsi în textul dat ca suport, în experiența proprie etc.
De exemplu: Eu cred că este dificil de învățat un sport.
În primul rând pentru că este nevoie de mult timp. Vorbim despre un sport pe care să-l practici regulat și, dacă ai calitățile necesare, prin care te poți realiza. Desigur sunt mulți sportivi de performanță care s-au remarcat în concursuri sportive și care au devenit modele pentru mulți copii și adolescenți. Dar o privire superficială asupra acestor sportivi cunoscuți creează impresia falsă și păguboasă că ei au atins foarte ușor performanța. Programul unui sportiv serios este foarte încărcat și respectarea lui cere multe renunțări. De exemplu: nu mai ai timp să stai cu ochii ațintiți pe ecranul telefonului mobil ore în șir!
În al doilea rând, eu consider că dificultatea de a deprinde un sport te formează. Devii mai rezistent, mai tenace, mai atent,mai echilibrat, te cunoști pe tine mai bine, iar, dacă este un sport de echipă, înveți, cu siguranță, să cooperezi. Aș spune că efectele educative sunt evidente. De aceea , uneori sunt uimită de comportamentul neadecvat al unor mari sportivi care trăiesc în trecut și cer să fie la fel de admirați ca pe vremuri când erau în glorie și, orice ar face în prezent, să fie aprobați.
În concluzie, deprinderea unei discipline sportive este dificilă.
Limbajul unui text argumentativ presupune prezența unor verbe precum a crede, a considera (verbe de opinie), expresii verbale impersonale – este clar, este sigur, este posibil etc., adverbe de certitudine – sigur, desigur, cu certitudine, adverbe cu rol argumentativ – chiar, astfel, numai, conectori – în primul rând, în al doilea rând, în concluzie, conjuncții și locuțiuni conjuncționale – deci, în concluzie, pentru că, deși etc.
Dar țineți minte: însușirea mecanică a informațiilor despre un text argumentativ nu ajunge! E nevoie de informație, cultură, bun simț ca nu cumva să înlocuiți argumentele cu injurii, țipete sau pumni!
Argumentele FAC BINE LA LIMBĂ și în viață!
Gabriela Moraru

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s