Fără categorie, Pastila de literatură

Arta poetică

PASTILA DE LITERATURĂ

La încercarea care se numește bacalaureat vi se poate cere să demonstrați că o operă literară studiată este o artă poetică.
Aleg „Testament” de Tudor Arghezi.
Știți ce este o poezie – artă poetică. Aplicăm aceste cunoștințe textului ales.
„Bunul” pe care îl lasă creatorul urmașilor este unul spiritual: „un nume adunat pe-o carte”. Pentru a putea apărea o creație, natura face un efort extraordinar de-a lungul timpului, iar ea, creația, este un liant între generații: „În seara răzvrătirii care vine / De la străbunii mei până la tine, / Prin râpi și gropi adânci, / Suite de bătrânii mei pe brânci, / Și care, tânăr, să le urci te-așteaptă, / Cartea mea -i, fiule, o treaptă.”
Datoria artistului este să scrie despre drumul plin de suferințe al străbunilor , despre istoria neamului său, despre sacrificii. De aceea cartea va fi primul „hrisov”al neamului său, iar poetul este un osuar.
Sursele limbajului său poetic sunt cuvintele bolovănoase ale „bătrânilor”: „Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite / Eu am ivit cuvinte potrivite / Și leagăne urmașilor stăpâni.”
T. Arghezi revoluționează limbajul poetic descoperind valoarea estetică a cuvintelor considerate până la el nepoetice: „Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi.”(Estetica urâtului)
Pentru acest poet creația este o unire de nedesfăcut dintre inspirație, spontaneitate și disciplină, muncă istovitoare asupra cuvântului: „Slova de foc și slova făurită ș Împărechiate-n carte se mărită, / Ca fierul cald îmbrățișat în clește.”
Mă opresc aici, deși demonstrația poate continua.

Lectura FACE BINE LA LIMBĂ! Și la cultura generală!

Gabriela Moraru

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s