Poveste, Substantive corecte

O poveste tristă

POVEȘTILE LIMBII ROMÂNE

O poveste adevărată

Povestea se petrece în țara vorbitorilor de limbă română și pornește de la un cuvânt pe care l-am auzit foarte des în ultimele zile: doctoră.

Acțiunea se petrece într-un spital din București unde ierarhiile medicale sunt respectate: domnul profesor care vine la vizită rar, dar toată lumea se agită în sensul că vizitatorii, care sunt de altfel internați ca să aibă grijă de persoanele din familie aflate acolo, sunt trimiși din zonă să nu fie văzuți, deși toți cunosc realitatea; doctorul de salon pe care nu-l vezi aproape deloc și de la care nu reușești să afli nimic despre ruda internată; doctorul rezident care este mai prezent și vine zilnic să consulte bolnavul; viitorul doctor rezident care face practică, asistentele medicale care aduc medicamentele pentru toată ziua, deși bolnavul respectiv are probleme de concentrare, infirmierele care apar dimineața cât mai devreme și intră în salon în așa fel încât, dacă ai fi mort, te-ai trezi, „doamnele de la curățenie” care schimbă lenjeria și îți atrag atenția să nu te așezi pe pat, deși ai dreptul, sau spală toaleta și pune mopul de-a curmezișul ușii ca nu cumva să intri și continuă să vorbească la telefon imperturbabil.

Locul acesta numit spital și unde se află oameni care au nevoie de multă îngrijire și de condiții normale e plin de lume care stă sau se plimbă pe culoare, vorbește tare, foarte tare, inclusiv noaptea, vorbește neîntrerupt la telefon (inclusiv personalul medical).

Și povestea care nu este poveste poate continua.

Dar să revin la pretextul de la care am pornit.

Există în limba română o serie de substantive care își formează masculinul sau femininul prin sufixe numite moționale. De exemplu: leu – leoaică, curcă – curcan.

La fel se întâmplă și cu unele substantive care denumesc profesii: profesor – profesoară, croitor – croitoreasă, poștaș – poștăriță, doctordoctoriță etc.

Pe cei care se adresează doctorițelor – doamna doctoră – îi rog să se adreseze și poștăriței – doamna poștașă!!!

Gabriela Moraru

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s