Poveste

Cercurile lui Arhimede

POVEȘTILE LIMBII ROMÂNE

Cercurile lui Arhimede

ARHIMEDE, cel mai mare matematician și fizician al Antichității, era originar din Siracuza. Cu ajutorul invențiilor sale a reușit să-și apere trei ani țara atacată de romani.

La școală învățăm despre principiul lui Arhimede: orice corp scufundat în apă pierde o cantitate din greutatea lui egală cu a volumului de apă ce a mutat din loc”. Se spune că, atunci când Arhimede a descoperit această lege, ar fi strigat „evrika”! cuvânt care înseamnă „am aflat”. Figurat, interjecția evrika exprimă bucuria de a fi dezlegat o problemă grea.

În limba română există o expresie care conține numele lui Arhimede:„cercurile lui Arhimede”. Dicționarul ne dă sensul acestei expresii: „obiectul unei pasiuni care duce la uitarea de sine, chiar și în fața unei primejdii de moarte”.

Arhimede desena pe nisipul din curtea casei sale niște cercuri. Un legionar roman a dat năvală în curte și a călcat cercurile desenate de matematician. Acesta i s-a adresat indignat: „Noli turbare circulos meos”! (Nu-mi strica cercurile!), dar soldatul roman îl ucide.

Expresiile din limba română ca și cunoașterea originii lor FAC BINE LA LIMBĂ!

Gabriela Moraru

Publicitate
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s