POVEȘTILE LIMBII ROMÂNE
Cercurile lui Arhimede
ARHIMEDE, cel mai mare matematician și fizician al Antichității, era originar din Siracuza. Cu ajutorul invențiilor sale a reușit să-și apere trei ani țara atacată de romani.
La școală învățăm despre principiul lui Arhimede: orice corp scufundat în apă pierde o cantitate din greutatea lui egală cu a volumului de apă ce a mutat din loc”. Se spune că, atunci când Arhimede a descoperit această lege, ar fi strigat „evrika”! cuvânt care înseamnă „am aflat”. Figurat, interjecția evrika exprimă bucuria de a fi dezlegat o problemă grea.
În limba română există o expresie care conține numele lui Arhimede:„cercurile lui Arhimede”. Dicționarul ne dă sensul acestei expresii: „obiectul unei pasiuni care duce la uitarea de sine, chiar și în fața unei primejdii de moarte”.
Arhimede desena pe nisipul din curtea casei sale niște cercuri. Un legionar roman a dat năvală în curte și a călcat cercurile desenate de matematician. Acesta i s-a adresat indignat: „Noli turbare circulos meos”! (Nu-mi strica cercurile!), dar soldatul roman îl ucide.
Expresiile din limba română ca și cunoașterea originii lor FAC BINE LA LIMBĂ!
Gabriela Moraru